WeirdSpace - Kultur uden grænser

Mickey Mouse
Mickey Mouse Øjne: Sorte
Hår: Sort
Race: Mus


Beskæftigelse: Eventyrer og detektiv og journalist på deltid.
Civilstand: Single
Kendt familie: Amelia Fieldmouse (søster)
Mik (nevø)
Mak (nevø)
Hjemmebase: Andeby


Story: Mickey Mouse is the polite mouse who hangs out with his friends and occasionally solves crimes with Goofy, Chief O'Hara and Shamrock Bones. Mickey is also the proud owner of Pluto.


Kontinuitet: Disney
Udgiver(e): Columbia Pictures
Disney
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
Gladstone
Gemstone
Første optræden: Tegnefilm: Plane Crazy (1928)
Tegneserier: 13. Januar, 1930
Skaber(e): Walt Disney
Ub Iwerks
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: Den nøjagtige oprindelse af figuren Mickey Mouse (oprindeligt oversat til Mikkel Mus) er gået tabt, men den generelle consensus er, at han blev skabt at Walt Disney og Ub Iwerks som en erstatning for figuren Oswald the Lucky Rabbit, som Disney lige havde mistet rettighederne til. Den første tegnefilm Plane Crazy fra 1928 blev produceret af Walt Disney med Ub Iwerks, Hugh Harman og Rudolf Ising til animationerne. Selv om det var den første film som blev produceret, var det ikke den første som blev frigivet. Før dens frigivelse, på hvilket tidspunkt der allerede var produceret andre film, så Disney Warner Bros. The Jazz Singer og dens matchende synkroniserede lydspor. Han besluttede at lave alle tre film om, og Steam Boat Willie var den første det blev færdig. Steam Boat Willie blev frigivet på the Colony Theater i New York den 18. november 1928. Denne er nu brugt som Mickey Mouses fødselsdag.

De første tegnefilm var i sort/hvid. Farver til fotografi havde været kommercielt tilgængelige siden 1906, men det blev ikke brugt i film før 1932. Mickey viste sig i farver i 1935 i tegnefilmen The Band Concert. Walt Disney var den første som lavede Mickeys stemme. Senere, i 1947, blev disse pligter overtaget af Jim Macdonald og i dag er det Wayne Allwine som laver Mickeys karakteristiske stemme.

De oprindelige tegnefilm stoppede i 1953, men lejlighedsvise tegnefilm er blevet lavet i løbet af årene. Den sidste tegnefilm er The Three Musketeers, en direct-to-video film frigivet 17. august 2004 som genforener teamet af Anders And, Mickey Mouse og Fedtmule. Lanceringen af the Disney Channel i 1983 førte til at Mickey Mouse fik en antologiserie, Mickey Mouse Works (27 episoder som gik fra 1999 til 2000), som blev efterfulgt af House of Mouse som startede i 2001 og som stadig kører.

På trods af at være nomineret til adskillige Oscars®, er den eneste Mickey Mouse-tegnefilm som har fpet en Academy Award® Lend a Paw, hvilket i virkeligheden var en Pluto-tegnefilm og en genindspilning af tegnefilmen Mickey's Pal Pluto fra 1933. Mickey fik dog en anden Academy Award®. Walt Disney blev tildelt en speciel Oscar® i 1931 for at have skabt ham. En anden filmrelateret ære blev givet til Mickey Mouse, var en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han fik den, den 18. november 1978, for at ære hans 50. anniversary, og han var den første tegnefilmsfigur som havde en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

I tegneserier startede Mickey som en tegneseriestribe hos King Features Syndicate den 13. january 1930. Historierne var længere sammenhængende historier, som senere blev genoptrykt i Mickey Mouse Magazine, indtil 1950'erne hvor striben blev ændret til gags på én stribe ligesom Radisserne. Striben fortsatte på denne måde indtil 1989, da den daværende forfatter Floyd Norman fik næsten frie hænder på serien. Serien fortsatte indtil de tidlige 1990'ere hvor kontrakten med King Features Syndicate udløb.

Ud over tegneseriestriben, havde Mickey også sin egen serie, periodevist. Det startede i 1941, udgivet af Dell, og bliver lige nu udgivet af Gemstone under navnet Mickey Mouse and Friends. Den nuværende serie, som startede i 2003, fortsatte hvor Gladstone stoppede serien Mickey Mouse i 1989.

Mickey er en af de få Disneyfigurer, som har krudset over i spilindustrien. Lige som hans optræden i tegnefilm går tilbage til filmens barndom, går hans optræden i computerspil også tilbage til spillenes barndom. Det første spil var Mickey Mouse til ZX Spectrum. Spillet blev frigivet i 1988, hvilket er oldtid i forhold til personlige computere. I løbet af årene, er spil blevet frigivet til en lang række konsoller som Nintendo's Game Boy og GameCube, Genesis Sega og Windows PC.

På den mere traditionelle side, er merchandise, inklusiv brædtspil og kortspil, blevet lavet siden begyndelsen af 1930'erne. I dag er merchandising en stor industri og Mickey Mouse bliver brugt på næsten en hver slags merchandise man kan forestille sig.

I det Mickey Mouse er det ikon som han er, måtte det ske, at nogen brugte ham på en måde som ikke var godkendt af Disney. Den mest berømte af disse er Walt Disney Corporation v. The Air Pirates. Tegneren Dan O'Neill, som havde noget success med sin undergrundsserie Odd Bodkins, startede en gruppe ved navn Air Pirates i 1970. Gruppen var en aktivistgruppe som bestod af tegnere fra undergrundstegneseriens subkultur med det formål at befri musen. I 1971 udgave O'Neill to numre af en serie ved navn Air Pirates Funnies fra Hell Comics. Tegneserierne indeholdt bl.a. historier med Mickey og andre Disneyfigurer (mere end 17 figurer ifølge Disney) i ukarakteristiske sitiationer (dvs. voksne/sjofle/upassende situationer). Walt Disney Corporation stævnede O'Neill for brud på ophavsretten og på trods af O'Neill's påstand at serien var satire, vandt Disney. Sagen startede i 1971 og gik indtil 1979 hvor man nåede et forlig.


Relaterede links/karakterer:
- Disneyfigurer
- Chip og Chap
- Fedtmule/Supermule
- Fritz Farlig
- Gilbert
- Herlock Shomes
- Inspektør Snus
- Klara Kluck
- Klaus Krikke
- Mik og Mak
- Minnie Mouse
- Nora Malkeko
- Pluto
- Politimester Striks
- Pusling
- Raptus von And
- Sorte Slyngel
- Sorteper
- Tillie
- Vildmule