WeirdSpace - Kultur uden grænser

Chip og Chap
ChapChip Øjne: Sorte
Hår: Brun pels
Race: Jordegern


Beskæftigelse: Detektiver
Kendt familie: Grandpa Chipmunk
Zip og Zap (nevøer)


Historie: Chip og Chap er et par jordegern som bor i skoven, hvor de samler nødder og nyder livet. I en periode arbejdede de som privatdetektiver og hjalp de nødstedte.


Kontinuitet: Disney
Udgiver(e): Disney
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
Gladstone
Gemstone
Første optræden: Tegnefilm: Private Pluto (April 2, 1943)
Tegneserier: Walt Disney's Comics and Stories #25 (October 1942)
Spil: Disney's Chip 'n Dale Rescue Rangers (1990)
Skaber(e): Walt Disney
Clyde Geronimi
John Lounsbery
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: Chip of Chap (Chip and Dale) startede som to identiske og unavngivne jordegern i historien Private Pluto, hvor et par jordegern brugte en kanonstilling til at opbevare nødder og en af kanonerne til at knække nødderne, begge dele noget som Pluto skulle bevogte. Tegnefilmen Private Pluto fra 1943 anses sædvanligvis for den første optræden af Chip og Chap, og de blev skabt til tegnefilmen så i nogen grad er det rigtigt, men Disney udgav en illustreret novelleversion af den kommende tegnefilm i Walt Disney's Comics and Stories #25 fra oktober 1942, hvilket må anses for den rigtige første optræden. Der er ingen credit tilgængelig for skabelsen and Chip og Chap, men Walt Disney er krediteret som producer, Clyde Geromini som instruktør og John Lounsbery som animatoren, og de tre må antages at være de største bidragsydere til skabelsen.

Det var ikke før deres tredje optræden, Chip an' Dale fra 1947, at de to jordegern fik deres navne. Navnene Chip and Dale var angiveligt et ordspil på navnet Chippendale, og refererer til møbeldesigneren Thomas Chippendale. Det var også på dette tidspunkt, at de begyndte at udvise forskelle i personlighed. Chip var den logiske planlægger og Chap den dumme planlægger. Forskellen i udseende med Chip der ser ud som han plejede og Chap der fik den lyserøde næse, hul mellem fortænderne og en ekstra hårtot kom i tegnefilmen Three for Breakfast fra 1948.

Fra 1943 til 1956 optrådte Chip og Chap i 23 tegnefilm, hvoraf Chip an' Dale (1947) og Toy Tinkers (1949) blev nomineret til en Oscar®. Efter den sidste tegnefilm i 1956, blev de to jordegern ikke set i tegnefilm før Disney udgav et par specials i 1986, og serien Chip & Chap, Nøddepatruljen (Chip 'n Dale Rescue Rangers) startede i 1989. I Nøddepatruljen, lavede Chip og Chap et detektivbureau og hjalp de nødstedte. I serien var Chip klædt som Indiana Jones og spillede den stærke leder. Chap var iklædt en Hawaiiskjorte som Thomas Magnum fra Magnum P.I. og var den afslappede og uansvarlige drillepind. Serien holdt 3 sæsoner og i alt 65 afsnit. Efter Nøddepatruljen, begyndte Chip og Chap at optræde i anthologiserierne Mickey Mouse Works (1999-200), House of Mouse (2001-2003) og den nuværende Mickey Mouse Clubhouse (2006-).

I de første optrædender, blev Chip og Chaps stemmer lavet af Dessie Flynn og James MacDonald. I de moderne optrædender blev stemmerne lavet af Tress MacNeille og Corey Burton som hhv. Chip og Chap i Nøddepatruljen, og Tress MacNeille lavede begge stemmer i de efterfølgende serier.

Den første optræden i tegneserier, Private Pluto i Walt Disney's Comics and Stories #25 fra 1942, var en firesidet novelle med illustrationer, som genfortalte tegnefilmen som ville blive frigivet 6 måneder efter. Deres næste optræden var mere som en tegneserie i betydningen sekventielle billeder. Dette var i Walt Disney's Comics and Stories #69 fra 1946. Her blev den anden tegnefilm med de to jordegern, Squatter's Right (også fra 1946), lavet om til 2 siders historie med fortællende tekst. Det var ikke før den ottende optræden (Vacation Parade #1 fra 1950) at Chip og Chap gik fra illustrerede noveller og genfortælling af tegnefilm til sekventiel billedkunst med talebobler som vi kender dem i dag.

I det efterfølgende år, fortsatte Chip og Chap med at optræde i diverse Disneyudgivelser, deriblandt tre numre af Four Color Comics dedikeret til Chip og Chap (numrene 517, 581 og 636), som ville blive set som de tre første numre af serien Chip 'n' Dale som startede med #4 i 1955. Serien stoppede efter 30 numre i 1962. En anden Chip 'n' Dale-serie fra Gold Key startede i 1967. Serien holdt i 64 numre før den blev overtaget af Whitman i 1980. Whitman Publishing fortsatte med #65 og serien holdt til #83 fra 1984. En tredje serie, Chip 'n Dale Rescue Rangers, fra Disney blev udgivet fra 1990 til 1991 og holdt i 19 numre.

I kølvandet på tegnefilmene med Nøddepatruljen, kom der et par computerspil. Det første var Chip 'n Dale Rescue Rangers fra 1990 (NES platformen) og for PC/DOS det samme år kom Chip 'n Dale Rescue Rangers: The Adventure in Nimnul's Castle. Et par spil er blevet udgivet efter dette.

Merchandise med de to jordegern findes i enorme mængder, med pins og bamser som de to mest udbredte typer.


Relaterede links/karakterer:
- Disneyfigurer
- Anders And
- Chi-Chi
- Fat Cat
- Gadget Hackwrench
- Mickey Mouse
- Minnie Mouse
- Monterey Jack
- Norton Nimnul
- Pluto
- Zipper the fly