WeirdSpace - Kultur uden grænser

Fedtmule
Fedtmule Supermule Alias: Supermule


Øjne: Sorte
Hår: Sort og hvid pels
Race: Hund


Civilstand: Single
Identitet: Hemmelig
Kendt familie: Max (søn, kun i "Goof Troop")
Gilbert (nevø)
Vildmule (fætter, kun i italienske tegneserier)
Ophal Dizzy (onkel)
Effie (tante)
Mighty Knight (forfader)
Hjemmebase: Andeby


Historie: Fedtmule er den venlige og let klodsede fyr som løser kriminalgåder sammen med sin bedste ven Mickey Mouse og hænger ud med vennerne.

Fedtmule blev Supermule da han ved et uheld drak en kop superbenzin og troede at han havde fået superkræfter. Han klædte sig af til undertøjet (long johns), tog en kappe på (en gammel kartoffelsæk) og gik efter skurken Sorte Slyngel som Supermule [2]. Kort tid efter gav Georg Gearløs ham en kappe som gav ham nogle superkræfter, så han rigtig kunne være Supermule [1].

Kappen blev kun brugt kortvarigt da Fedtmule opdagede superjordnødderne i en jordnødde plante i sin baghave, som gav ham rigtige superkræfter. Jordnødderne var blevet bestrålet af en meteorit i nærheden og blevet ændret til superjordnødder [3]. Historien blev senere lavet om til at Fedtmule havde fået superjordnødderne af en mexikansk superhelt ved navn Super Señor [5].

Idet effekten var begrænset, var det svært at opretholde en hemmelig identitet som Supermule, da effekten af jordnødderne uden varsel ville forsvinde. Den eneste som imidlertid opdagede Supermules hemmelige identitet var hans nevø Gilbert. Mens han ledte efter Fedtmule, fandt han Supermule lige før effekten af superjordnødderne forsvandt og han forvandledes til Fedtmule. Gilbert gik med det samme sammen med Supermule på eventyr som hjælperen Supergilbert [4].


Kontinuitet: Disney
Udgiver(e): Columbia Pictures
Disney
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
Gladstone
Gemstone
Første optræden: Som Dippy Dawg: Mickey's Revue (12. maj, 1932)
Som Fedtmule: The Whoopee Party (17. september, 1932)
Som Supermule: The Phantom Blot #2 (Februar, 1965)
Skaber(e): Walt Disney
Pinto Colvig
John Sutherland
Oprindelsesland: USA USA


Background notes: Da Fedtmule (Goofy) optrådte første gang, var han en del af en flok i tegnefilmen Mickey's Revue fra 1932. Han havde ikke noget navn på det tidspunkt, og han havde skæg, men hans udseende og karakteristiske grin, frembragt af skuespilleren Pinto Colvig, var der. I denne og den næste tegnefilm fik han ikke noget navn, men i den daglige tegneseriestribe hvor han blev introduceret på samme tid, fik han navnet Dippy Dawg, et navn som han havde fået bag tegnefilmene i Disney Studio, for at identificere ham.

Navnet Fedtmule (dvs. Goofy) blev ikke officielt givet til ham før Goofy and Wilbur fra 1939, men så tidligt som i The Whoopee Party fra 1932 er han nævnt som Fedtmule i stedet for Dippy Dawg. Begge navne blev brugt en kort overgang men med Orphan's Benefit fra 1934, blev navnet Fedtmule hængende ved figuren. Hans karakter som vi kender den i dag, begyndte virkeligt at tage form i Moving Day fra 1935, hvor animator Art Babbitt byggede Fedtmules rolle op og gav hans figur karakter.

I begyndelsen i både tegnefilmene og tegneserierne, var Fedtmule en del af bifigurerne til stjernerne Mickey og Anders, men han blev hurtigt en ligeværdig partner i historierne og med Goofy and Wilbur, fik Fedtmule sine egne tegnefilm.

I 1941, efter Colvig havde forladt Disney, begyndte en serie af "Hvordan man"-tegnefilm. I tegnefilmene ville en fortæller instruere om emner som ridning, skisport, selvforsvar osv. og Fedtmule ville udføre instruktionerne. Med Fedtmule som er så klodset som han er, blev billedet en ustyrligt morsom demonstration af "Hvordan man IKKE". Af disse tegnefilme blev How to Play Football fra 1944 nomineret til en Oscar.

Op gennem '50erne, '60erne, '70erne og '80erne kunne Fedtmule ses i adskillige Disney TV-serier som The Mickey Mouse Club, Disneyland, Walt Disney Presents, Walt Disney's Wonderful World of Color og The Wonderful World of Disney i en blanding af nye og gamle tegnefilm. Især oprettelsen af The Disney Channel i 1983 boostede visningen af tegnefilm med Fedtmule.

I forlængelse af "Hvordan man"-tegnefilmene, blev Fedtmule i '50erne og '60erne ofte sat i forstadsmiljøer som "den almindelige mand". Her blev han udstyret med den moderne verdens vidundere, inklusiv kone og barn fra tid til anden, og demonstrerede nogle af faldgruberne i det moderne liv. Han havde adskillige navne i stedet for Fedtmule i disse tegnefilm; George Geef var et af de gennemgående navne. Rygterne vil vide, at både disse og "Hvordam man"-tegnefilmene bruges til undervisning f.eks. Motor Mania fra 1950 om hvordam man ikke opfører sig, når man kører bil.

I ånden fra the suburbanites, begyndte serien Goof Troop i september 1992 med Fedtmule som enlig far med teenagesønnen Max. Serien gik i 78 afsnit (sidste afsnit blev sendt den 5. december 1992) plus en special fra 5. december 1993 og to film, A Goofy Movie udgivet 7. april 1995 og An Extremely Goofy Movie eller Another Goofy Movie, frigivet som direct to video den 28. february 2000.

Efter Goof Troop vendte Fedtmule tilbage til sine rødder i Mickey Mouse House fra 1999 og House of Mouse fra 2001. Begge serier var anthologiserier som viste et bredt udsnit af både gamle og nye Disneyfigurer, deriblandt Fedtmule i flere "Hvordan man"-tegnefilm.

Fedtmule dukker stadig op i tegnefilm. Den sidste er The Three Musketeers en direct to video film frigivet den 17 august 17 2004, som samler teamet Anders And, Mickey Mouse og Fedtmule igen.

I tegneserierne var Fedtmule mest Mickey Mouse hjælper i mange år. Sammen med Politimester Striks og Herluck Shomes løste de ret mange mysterier. Specielt forbrydelser begået af Sorte Slyngel, Sorteper og Fritz Farlig og Pusling. Ud over et par solonumre i Four Color Comics fra Dell, havde han ikke sin egen serie som Fedtmule. Han havde imidlertid andre serier.

Med superhelte som blev mere og mere populære i de tidlige tressere, var Disney også nødt til at have en superhelt, og i 1965 blev Supermule (Super Goof) skabt af Del Connell (historie) og Paul Murry (tegning). Selv om Supermule er en parodi på superhelte, er hans baggrundshistorie egentlig ikke særligt forskellig fra "rigtige" superhelte som Spider-Man, Metamorpho og Doktor Solar som også fik deres kræfter i bizarre uheld som involverede stråling, eller Hourmans Miraclo som gav ham superkræfter i en time. Det er kun det lange undertøj, som rent faktisk er langt undertøj, og Fedtmules personlighed, som gør det til en parodi. Supermule havde sin egen serie fra Gold Key (1965, nummer 1-57) og Whitman (1980, nummer 58-75). I tegnefilm dukkede Supermule ikke op før den 2. februar 2002 i et afsnit af House of Mouse som blev sent lørdage om morgenen. Fedtmules stemme blev lavet af Bill Farmer.

I Europa fik Fedtmule sin egen serie, men ikke i almindelig forstand. Historierne var i albumformat, som foretrækkes i Europa, med Fedtmule som enten en historisk person (f.eks. Gutenberg og Columbus) eller en litterær figur (f.eks. Phileas Fogg). Historierne var parodier med den skøre logik som kun Fedtmule kan frembringe, f.eks. som Columbus anbragte han et stykke have op mod loftet og forsøgte at gå med hovedet nedad, og som Gustav Eiffel lavede han Eiffeltårnet med hængsler så tårnet kunne bygges på jorden og derefter rejses op. Som altid var hans bedste ven Mickey Mouse med, enten som hans ven eller hjælper eller begge dele.

Fedtmule er selvfølgelig overført til andre medier. Merchandise startede så tidligt som 1935, og der er praktisk talt ingen grænse for hvor Fedtmule kan optræde. Det mest indlysende er legetøj til børn, men også ure, pins, mærkater, mouse pads og tusind andre ting.

En af de mere usædvanlige overførsler var da Fedtmule blev udnævnt til officiel mascot for det franske olympiske team i 1980. Han blev anbefalet af the German Sport Association, og blev også mascot for the International Tennis Federation Junior World Tennis Championship. Som mascot resulterede det naturligvis i en lang række sportsartikler med Sport Goofy. Han fik endda sin egen melodi til ansporing til tillid for unge mennesker, en sang med titlen You Can Always Be Number One.

Fedtmule krydsede også over i computerspil. Spil er tilgængelige til PC (Extremely Goofy Skateboarding) og Playstation (Goofy's Fun House).


Relaterede links/karakterer:
- Disneyfigurer
- Fritz Farlig
- Georg Gearløs
- Gilbert/Supergilbert
- Herlock Shomes
- Inspektør Snus
- Klara Kluck
- Klaus Krikke
- Max
- Mickey Mouse
- Mik og Mak
- Minnie Mouse
- Nora Malkeko
- Pluto
- Politimester Striks
- Pusling
- Raptus von And
- Sorte Slyngel
- Sorteper
- Vildmule


Tværkulturelle referencer:
Hvis du kunne lide denne figur/serie, vil du muligvis kunne lide
Forbush-Man: Marvels helt i røde longjohns.
Stykman: En anden morsom og uduelig helt (a.k.a. Comics).


Referencer:
1.Donald Duck (1962 series) #102
Gold Key, July 1965
2.Phantom Blot (1964 series) #2
Gold Key, April 1965
3.Super Goof (1965 series) #1
Gold Key, October 1965
4.Super Goof (1965 series) #5
Gold Key, December 1966
5.Super Goof (1965 series) #31
Gold Key, August 1974