WeirdSpace - Kultur uden grænser

Georg Gearløs
Georg Gearløs Alias: Dr. G


Øjne: Sorte
Hår: Brunt
Race: Høne


Beskæftigelse: Opfinder
Civilstand: Single
Kendt familie: Ratchet Gearloose (bedstefar)
Fulton Gearloose (far)
Newton (nevø)
Gruppetilhør: D.I.A. (Duckburg Intelligence Agency), en division af S.H.U.S.H.
Hjemmebase: Andeby


Historie: Georg Gearløs er den geniale og let åndsfraværende opfinder i Andeby. Han er også en tidligere hemmelig agent for D.I.A. (Duckburg Intelligence Agency), en division af S.H.U.S.H., under det hemmelige navn Dr. G. Med hjælp fra hans assistent Lille Hjælper og hans Tænkehat, er ingen opfindelse umulig for at hjælpe andre.

Georg's primære modstandere er Bjørnebanden og Øjvind Ørn som ofte prøver at stjæle hans opfindelser for at bruge dem i deres egne skumle planer. Dette ender selvfølgelig altid med en katastrofe for Bjørnebanden og Øjvind Ørn.

Georg arbejder ofte for Joakin Von And, når Bjørnebanden eller Hexia de Trick prøver at stjæle Onkel Joakims penge eller lykkeskilling. Sædvanligvis betyder dette enten at gemme pengene på en eller anden udspekuleret måde eller at lave et nyt fantastisk sikkerhedssystem [1]. Han har også arbejdet for organisationen S.H.U.S.H. (shush = tys), en organisation der er så hemmeligm at det ikke er blevet afsløret hvad akronymet S.H.U.S.H. betyder. Her blev has evner brugt for staten, specielt mod Dr. Nogood og agenterne for F.O.W.L. (Foreign Organization for World Larceny, fowl betyder fugl på engelsk, men bærer en dobbeltbetydning fordi det udtales ligesom foul som betyder beskidt/modbydelig) [3]. Senere fik Georg en anden forbindelse til S.H.U.S.H. idet han skabte den stærke rustning som Fentom Crackshell brugte som helten Gizmoduck [6].

Anders And arvende en gang et hus (ved en fejltagelse) som havde tilhørt den kendte gentleman-tyv Fantomius. Han fandt tyvens dagbog og alle hans hemmelige redskaber og i begyndelse brugte han udstyret til at få hævn på Onkel Joakim og holde rivalen Fætter Højben væk fra Andersine And. Senere ændrede han sig og blev til superhelten Stålanden (Paperinik), ved hvilken lejlighed Georg Gearløs blev den der forsynede Anders med mange af de gadgets han brugte som Stålanden [4].

Georg Gearløs spillede også en rolle i tilblivelsen af Supermule (Supergoof). Fedtmule drak ved en fejltagelse en kop superbenzin og troede at han havde fået superkræfter. Han klædte sig af ind til undertøjet (long johns), tog en kappe på (en gammel kartoffelsæk) og satte efter skurken Sorte Slyngel (The Phantom Blot) som Supermule [5]. Kort efter gav Georg ham en kappe som gav ham nogle superkræfter så han virkelig kunne være Supermule [5]. Kappen blev kun brugt i kort tid idet Fedtmule opdagede superjordnødderne som gav han rigtige superkræfter [7].


Udstyr: Georg Gearløs har en lille hjælperobot, Lille Hjælper, og en tænkehat som hjælper ham ed at opfinde ting.


Kontinuitet: Disney
Udgiver(e): Disney
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
Gladstone
Egmont
Første optræden: Walt Disney Comic #140 (1952)
Skaber(e): Carl Barks
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: Georg Gearløs (Gyro Gearloose) startede som en lille birolle i en Anders And-historie. Det store potentiale i figuren og hans opfindelser gjorde ham hurtigt populær. Efter mere end 50 år er han stadig populær og har været en stor del af udviklingen af Disneyfigurerne. Da DuckTales startede i 1987, kom Georg Gearløs og Lille Hjælper hurtigt med i historierne. Georg's stemme blev lavet af Hal Smith som også lagde stemme til Guld-Iver Flintesten (Flintheart Glomgold) i showet.

På billedet på denne side, har jeg lavet Georg Gearløs tynd som han er det meste af tiden, men i nogle af de ældre historier er han fra tid til anden vist som mere buttet. Selvom Georg Gearløs er en hønsefugl, kalder brasilianerne ham Professor Pardal, hvilket gør ham til en spurv. Årsagen til denne ændring i race og Disneys accept af ændringen er så vidt jeg ved ikke publiceret noget sted.


Relaterede links/karakterer:
- Disneyfigurer
- Anders And
- Bjørnebanden
- Bøllespirerne
- Dirk
- Edison
- Fenrik Klinkeæg
- Gizmo And
- Hexia de Trick
- Joakim Von And
- Lille Hjælper
- Matilda
- Rip, Rap og Rup
- Øjvind Ørn


Referencer:
1.Donald Duck comics
2.Donald Duck (1962 series) #102
Gold Key, July 1965
3.DuckTales episode 41
November 1987
4.Italian Donald Duck comics 1969 ff
5.Phantom Blot (1964 series) #2
Gold Key, April 1965
6.Super DuckTales
7.Super Goof (1965 series) #1
Gold Key, October 1965