WeirdSpace - Kultur uden grænser

Fætter Højben
Fætter Højben Øjne: Sorte
Hår: Hvidt til blondt
Race: And/gås hybrid


Beskæftigelse: At gøre ingeting
Civilstand: Single
Kendt familie: Luke the Goose (oprindelige far, død)
Daphne Duck (oprindelige mor, død)
Goosetave Gander (oprindeligt adoptivfar, retconnet til far)
Matilda McDuck (oprindeligt adoptivmor, retconnet to mor)
Humperdink Duck/Grandpa Duck (bedstefar)
Elvira Coot/Bedstemor And (bedstemor)
Anders And (fætter)
Andersine And (kusine)
Guf (fætter)
Fred Duck (fætter)
Vims (fætter)
Joakim Von And (onkel)
Raptus Von And (onkel)
Rumpus McFowl (onkel)
Susiebelle Swan (grandtante)
Rip, Rap og Rup (nevøer)
Shamrock Gander (nevø)
Cornelius Blisand (tipoldefar)
Hjemmebase: Andeby


Historie: Højben er den heldigste and i Verden. Han er også Anders' værste konkurrent til Andersines kærlighed.


Udstyr: Diverse lykkeamuletter


Kontinuitet: Disney
Udgiver(e): Disney
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
Gladstone
Gemstone
Første optræden: Tegneserier: Walt Disney Comic #88 (1948)
Tegnefilm: "DuckTales" in "Dime Enough for Luck" (23. september, 1987)
Spil: Donald Duck: Goin' Quackers (2000)
Skaber(e): Carl Barks
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: Højben (Gladstone Gander) er kendt som den heldigste and i Verden, og har været kendt for sit utrolige held i lang tid. Da han startede i historien Wintertime Wager i 1948 imidlertid, var han bare en almindelig and. Et almindeligt irriterende medlem af Anders And's familie, og ret lig med Anders, bortset fra udseendet. Han var en gase, hans næb var længere og lidt rundere og han havde blondt krøllet hår. Hans baggrund blev forklaret af Barks med at være søn af Luke the Goose og Daphne Duck, hvilket ville forklare næbbet. Et eller andet sted midt i 1950'erne, blev Højben ændret til at se ud mere eller mindre som en hver anden and.

Højbens utrolige held blev også tilført senere, og var ikke en del af den oprindelige idé. Hans held begyndte at vise sig i Race to the South Seas i Boys' and Girls' March of Comics #41 fra 1949, men det var ikke før i Luck of the North fra One Shots #256 det samme år, at hans vedvarende held virkelig startede.

Med sin konkurrencementalitet, især i forhold til Anders, var konkurrencen om Andersines kærlighed sikret. Konkurrencen startede med Donald's Love Letters fra Walt Disney's Comics and Stories #111 (1949),og er stadig i gang i dag. Man skulle tro, at med Anders temperament og Højbens held, ville Højben være vinder af konkurrencen hver gang, men i mange tilfælde, er prisen som Højben har vundet ikke Andersine, og når han prøver at snyde for at tilføje lidt til sejren, har heldet også en tendens til at give bagslag.

Et andet karaktertræk ved Højben som blev tilføjet er hans dovenskab og mangel på ambitioner. I de første historier var dette ikke vigtigt, men i Gladstone's Terrible Secret i Walt Disney's Comics and Stories #140 (1951) blev det afsløret, at han hadede arbejde og hans største skam var den ene dag i hans liv han havde arbejdet.

Højbens herkomst har også været genstand for ændringer. I Carl Barks oprindelige version af stamtræet fra 1950'erne, er Højben søn af Luke the Goose og Daphne Duck som døde ved at spise for meget ved en fri-buffet picnic. Han blev senere adopteret af Matilda McDuck og Goosetave Gander. Det siges at hans forældres identitet blev retconnet af Barks senere, men der er ikke nogen historie som fortæller denne retcon. Don Rosas derimod ændrede Højbens herkomst, da han lavede Von And-stamtræet. Her giftede Daphne Duck (Anders' faster) sig med Goosetave Gander og de to var Højbens forældre.

På trods af at være en populær figur i tegneserierne, har Højben kun optrådt nogle få gange uden for tegneseriemediet. Han dukkede op nogle få gange (meget kort) i DuckTales og tilsyneladende også i House of Mouse (stemme af Rob Paulsen) og han optrådte i spillet Donald Duck: Goin' Quackers fra 2000 (for platformene Nintendo 64, GameCube, PlayStation, PS2, Dreamcast, PC/Windows og Game Boy Color). Merchandise lader mest til at være pins, men andre genstande som figurer, postkort og tallerkener er blevet set.


Relaterede links/karakterer:
- Disneyfigurer
- Albert
- Anders And
- Andersine And
- Bjørnebanden
- Bøllespirerne
- Dirk
- Fætter Vims
- Georg Gearløs
- Grønspætterne
- Herluf
- Hexia de Trick
- Joakim Von And
- Kylle, Pylle og Rylle
- Lille Hjælper
- Madame Mim
- Raptus von And
- Rip, Rap og Rup