WeirdSpace - Kultur uden grænser

Grønspætterne
Historie: Grønspætterne er en spejderorganisation. De mest berømte er Rip, Rap og Rup, som er 10-stjernede generaler. Grønspætterne har en tilsvarende organisation for piger ved navn Blåmejserne. Organisationen kan prale af range og titler som K.I.N.G. (Knightly Intrepid Natatorial Guardian) og S.S.S.S.A.S.O.S.S. (Supremely Sagacious Spoor Sniffer and Saver of Stranded Souls) og duelighedstegn er blevet givet væk i litervis til Grønspætter som Rip, Rap og Rup.

Som de usædvanlige titler, har Grønspætterne også en usædvanlig accessory. Ud over de normale redskaber til overlevelse som spejdere har, har de Grønspættebogen, en bog som indeholder information om bogstavelig talt alt. Bogen har været en stor hjælp til at læse glemte sprog og løse gåder som har forvirret de lærde i århundreder.


Kontinuitet: Disney
Udgiver(e): Disney
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
Gladstone
Gemstone
Første optræden: Tegneserier: Walt Disney's Comics & Stories #125 (1951)
Tegnefilm: DuckTales (1987)
Skaber(e): Carl Barks
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: Grønspætterne (The Junior Woodchucks) blev skabt af Carl Barks i 1951, da det at være spejder var langt mere almindeligt end i dag. De første historier giver fornemmelsen af at organisationen kun er et middel til at fortælle en historie, men som Barks udviklede sine figurer, udviklede Grønspætterne som koncept sig til en vigtig del af historierne. Specielt Onkel Joakims eventyr afhang meget af Grønspætterne og deres Grønspættebog.

Introduktionen af Grønspætterne betød også et skift i forholdet mellem Anders And g hans nevøer. En stor del af Anders personlighed gik på at han var opfarende og ikke rigtig en ansvarlig voksen. I stedet for at lade ham blive voksen, to de tre nevøer over som de ansvarlige personer i historierne. I historierne i dag, 50 år efter, er dette stadig tilfældet i mange historier.

Grønspætterne fik på en måde deres egen serie. Rip, Rap og Rup fik deres egen serie (Huey, Dewey, and Louie) med undertitlen Junior Woodchucks. Serien startede i 1966 og holdt i 61 numre. Senere i 1979 fortsatte Whitman serien, men den holdt kun i 19 numre og sluttede med #81. En anden serie, en miniserie på fire numre, blev udgivet af Walt Disney Publication i 1991. Grønspættebogen blev også udgivet. Danbury Press udgav en illustreret bog i 1973 baseret på den berømte bog.

Grønspætterne blev også overført til tegnefilm. Med introduktionen af DuckTales i 1987, var Grønspætterne en naturlig ramme for de eventyrlige historier med Onkel Joakim, ligesom i Carl Barks oprindelige historier. De efterfølgende serier som Mickey Mouse Works og House of Mouse indeholdt også historier om Rip, Rap og Rup som Grønspætter.


Relaterede links/karakterer:
- Disneyfigurer
- Anders And
- Blåmejserne
- Georg Gearløs
- Joakim Von And
- Kylle, Pylle og Rylle
- Lille Hjælper
- Rip, Rap og Rup