WeirdSpace - Kultur uden grænser

Adamson
Adamson Øjne: Sorte
Hår: Sort
Race: Menneske


Historie: Adamson er den lille mand i hverdagen som kæmper med hverdagens problemer.


Kontinuitet: Adamson
Firma: P.I.B.
Første optræden: Söndags-Nisse (1920)
Skaber(e): Oscar Jacobsson
Oprindelsesland: Sverige Sverige


Noter om baggrund: Da serien Adamson blev introduceret i 1920, blev den hurtigt en ret stor success. Tildels på gund af den skæve humor og udtryksfulde kunst, men også på grund af manglen på tegneseriestrips i Europa på den tid. Ligesom Ferd'nand og Alfredo, var Adamson en almindelig mand med hverdagsproblemer som manglende knapper, uopdragne tjenere og børn, og som mange andre skandinaviske serier var Adamson en pantomimeserie. Nogle få strips med tekst eksisterer, men det mest af serien var pantomime. I modsætning til i dag, var pantomimeserier ret almindelige den gang. Det var en praktisk ting idet serierne ikke behøvede at blive oversat, men også en måde at fortælle en historie lige som stumfilm.

Skaberen af Adamson, Oscar Jacobsson, anses for en af de største svenske tegnere. Han skrev og tegnede serien til sin død i 1945. Efter dette, blev serien overtaget af den danske tegner Viggo Ludvigsen som skrev serien indtil den stoppede i 1964.

For at honorere seriens bidrag til tegneserier, grundlagde Svenska Serieakademin (Det Svenske Tegneserieakademi) The Adamson Award i 1965. Prisen var to årlige awards i form af Adamsonstatuetter til indlandske og udlandske tegneseriekunstnere. Adamson Awards gives stadig hvert år og anses for en stor ære.

Adamson kom aldrig over i andre medier som tegnefilm, men en lille smule merchandise med Adamson er blevet lavet f.eks. et Adamson askebæger.


Navne rundt om i verden:
DanmarkAdamson
SverigeAdamsonEksempler:


Tværkulturelle referencer:
Hvis du kunne lide denne figur/serie, vil du muligvis kunne lide
Alfredo: Samme type lydløs humor.
Ferd'nand: En anden almindelig mand, som har almindelige hverdagproblemer.
Den Tossede Tegner: Samme type lydløs humor.