WeirdSpace - Kultur uden grænser

Grimm E. Ulv
Grimm E. Ulv Alias: Ralph Wolf


Øjne: Sorte
Hair: Brun og grålig pels
Race: Prærieulv


Beskæftigelse: Rovdyr
Kendte familie: Cage E. Coyote (søn)
Tech E. Coyote (efterkommer i 2772, kun i Loonatics Unleashed)


Historie: Grimm E. Ulv er det allestedsnærværende rovdyr og onde geni som prøver at fange sit bytte med et udvalg af opfindelser fra Ajax. Grundet virkeligheden og især tyngdekraften som modarbejder ham, har han stadig til gode at have held med at fange noget.


Kontinuitet: Looney Tunes
Udgiver(e): Warner Bros.
Looney Toones
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
DC Comics
Første optræden: Tegnefilm: Fast And Furry-Ous (16. september 1949)
Tegneserier: Four Color #918 (1958)
Spil: Road Runner Game (1969)
Skaber(e): Chuck Jones
Michael Maltese
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: På trods af at være en skurk uden egentlige positive kvaliteter, er Grimm E. Ulv (Wile E. Coyote) en af de mest berømte og elskede figurer fra Looney Tunes. Noget i hans selvtillid når han går til en opgave, hans fantastiske planer og udstyr fra Ajax (ACME), og den måde planerne giver bagslag på appelerer til os. Ingen tegneseriefigur kan blive sprængt i luften, brændt til kul eller falde ned fra en klippe med så meget charme og morskab som Grimm E. Ulv. Specielt ansigtsudtrykket lige før katastrofen rammer og det går op for ham at han har problemer, er guld værd. Tegnefilmene omtales sædvanligvis som Roadrunner-tegnefilm, men den rigtige stjerne er Grimm E. Ulv, idet fokus i historien er forberedelsen, udførelsen og den ulykkelige forfejling af planerne om at fange Road Runner, Snurre Snup, eller de får som Sam Sheepdog passer på.

Grimm E. Ulvs første optræden var som rovdyret i Road Runner-tegnefilmen Fast And Furry-Ous fra 1949. Ligesom Road Runner havde han intet navn og talte ikke, det var en simpel jagt der involverede så mange gags som muligt. En gemmengående vittighed var de sære ting han fik fra postordrefirmaet Ajax (ACME, et akronym for A Company Making Everything (et firma som laver alt) og på sammen tid et ordspil idet acme på engelsk er det ypperste i opnåelse eller udvikling). Med hjælp fra ting som flytbare huller og jet-drevne skøjter prøvede han at fange Road Runner (eller Snurre Snup), kun for at blive besejret af virkeligheden som lavede sære ting eller tyngdekraften som satte ind når han var højt oppe i luften. Tegnefilmene havde egentlig ingen start, midt og afslutning. Tegnefilmene ville starte med et forsøg på at fange Road Runner som går galt, afslutningen ville være et forsøg på at fange Road Runner som går galt, og i mellem dem ville der være flere forsøg på at fange Road Runner som går galt.

At fange Road Runner var kun én af tre typer af tegnefilm prærieulven var med. Den anden type, som også var hans anden optræden, var mod Snurre Snup i Operation Rabbit fra 1952. Som Road Runner-tegnefilmene var historien en jagt som involverede gags, men idet Snurre er en meget anderledes figur kombineret med Grimm E. Ulv der fik navn og stemme (af Mel Blanc) gav det en anden type gags. Han blev stadig sprængt i luften, kørt over af lastbiler, droppet fra høje steder osv., historierne havde bare fornemmelsen af Snurre Snup såsom at have en start, midt og slut.

Den tredje type var rollen som Ralph Wolf imod den lakoniske med uovervindelige Sam Sheepdog som startede med Don't Give Up the Sheep i 1953. Tegnefilmene var meget forskellige fra de to andre typer. Ikke på grund af ændringen i navn og omgivelser eller fordi han fik en rød næse i stedet for den normale sorte næse (farven blev ændret tilbage til sort på det producerede merchandise). Her var hans jagt et regulært job, i modsætning til hans jagt på Road Runner som var mere en besættelse. Tegnefilmen ville ende med at han og Sam stoppede med det de var i gang med, stemplede ud og gik hjem fra dagens arbejde.

Prærieulven optrådte fire gange sammen med Snurre og syv gange som Ralph Wolf indtil 1963 da Chuck Jones forlod Warner Bros. Tegnefilmene med Road Runner fortsatte indtil 1966, produceret af David DePatie og Friz Freleng, hvorefter tegnefilmene blev vist igen og igen i diverse antologier som The Bugs Bunny Road Runner Hour og The Bugs Bunny & Tweety Show. Efter mere end 50 år går tegnefilmene stadig.

På trods af hans popularitet er der kun lavet meget lidt med Grimm E. Ulv siden 1966. Chuck Jones lavede Chariots of Fur i 1994, han havde en cameo i Who Framed Roger Rabbit fra 1988, og optrådte sammen med resten af Looney Tunes-sjakket i Space Jam fra 1996 og Looney Tunes Back in Action fra 2003. Han optrådte også i en episode af Tiny Toon Adventure, og i januar 2004 optrådte han sammen med Road Runner, Snurre Snup, Daffy Duck og en animeret version af AFLAC-anden i en reklame for forsikringsfirmaet AFLAC.

Wile E. Coyote havde sine egne tegneserier sammen med Road Runner.Den første serie startede med tre numre af Four Color hvorefter serien fortsatte med #4 som Beep Beep, The Road Runner fra Dell. Serien nåede 14 numre, inklusiv numrene fra Four Color fra 1958 til 1962. Den anden og tredje serie hed også Beep Beep, The Road Runner. Gold Key udgav numrene 1 til 88 fra 1966 til 1980 og Whitman udgav numrene 89 til 105 fra 1980 til 1983. Prærieulven vendte tilbage til tegneserier sammen med Snurre, Road Runner og resten af Looney Tunes-besætningen da DC Comics startede deres Looney Tunes linje i 1994.

Med set-uppet for Grimm E. og Road Runner var overførslen til computerspil indlysende. Spillene går så langt tilbage som firserne med Beep Beep fra 1987 til Atari computere, og spillene findes til en lang række platforme som Road Runner's Death Valley Rally for SNES platformen (SunSoft 1992), Desert Demolition var til Genesis platformen (Sega 1995) og Looney Tunes: Space Race (Infogrames 2000) var til PS2 og Sega Dreamcast. Computerspil var ikke de eneste spil hvori Grimm E. Ulv og Road Runner optrådte. Et brætspil med navnet Road Runner Game blev lavet af Whitman i 1969.

En af de mere særprægede overførsler til andre medier er Wile E. Coyote cocktail. Opskriften er følgende:

3/4 oz Dark Rum
3/4 oz Bananlikør
3/4 oz Blackberry Brandy
2 oz Ananasjuice
2 oz Tranebærjuice

Hæld alle ingredienserne over is i et højt glas.

Som mange andre populære Looney Toons-figurer er der lavet tonsvis af merchandise. Prærieulven har optrådt på næsten alt, t-shirts, PEZ dispensere, kaffe krus, slips. Grimm E. Ulv og Road Runner er nogle af de få figurer som har optrådt på frimærker.


Relaterede links/karakterer:
- Road Runner
- Sam Sheepdog
- Snurre Snup
- Tech E. Coyote


Tværkulturelle referencer:
Hvis du kunne lide denne figur/serie, vil du muligvis kunne lide
Brunus: Bjørnen fra Torben Osteds Fodring Forbudt.
Zeke Ulv: Den Store Stygge Ulv fra Disney.