WeirdSpace - Kultur uden grænser

Road Runner
Road Runner Alias: Beep Beep (kun i tegneserier)


Øjne: Sorte
Hår: Blå og lilla fjer
Race: Jordgøg


Historie: Road Runner er den sorgløse fugl som løber i den sydvestlige ørken i USA.


Kontinuitet: Looney Tunes
Udgiver(e): Warner Bros.
Looney Toones
Dell Comics
Gold Key
Whitman Publishing
DC Comics
Første optræden: Tegnefilm: Fast And Furry-Ous (16. september, 1949)
Tegneserier: Four Color #918 (1958)
Spil: Road Runner Game (1969)
Skaber(e): Chuck Jones
Michael Maltese
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: Road Runner-tegnefilmene var simpeltheden selv. Settingen var en halvt abstrakt version af den amerikanske syd-vestlige ørken, og bortset fra de enkelte tog eller lastbiler som kørte over Grim E. Ulv (Wile E. Coyote), var der kun prærieulven som prøvede at fange jordgøgen. Eneste undtagelse var The Wild Chase fra 1965, som var med Sylvester Pussycat og Speedy Gonzales. De to figurer var kun identificeret ved deres race, navnet Wile E. Coyote kom ikke før senere, og bortset fra tegneserierne, der kom senere (i tidlige danske tegneserier kaldet Hjulben), fik Road Runner aldrig et navn.

Road Runners første optræden var i Road Runner-tegnefilmen Fast And Furry-Ous fra 1949. Som Grim E. Ulv havde han ikke noget navn og talte ikke, det var en simpel jagt med så mange gags som muligt. En tegnefilm ville starte med et forsøg på at fange Road Runner som går galt, slutningen ville være et forsøg på at fange Road Runner som går galt, og mellem disse ville der være flere forsøg på at fange Road Runner som går galt. I alt dette, gjorde Road Runner kun ganske lidt bortset fra at løbe. Den reelle underholdning var Grim E.s forberedelser, udførsel og miserabelt fejlslagne planer for at fange Road Runner med sære opfindelser fra postorderfirmaet ACME.

Road Runner-tegnefilmene var en succes (Beep Prepared fra 1961 blev endda nomineret til en Academy Award) og Chuck Jones som var instruktør på tegnefilmene fortsatte med at lave tegnefilm med Grim E. Ulv og Road Runner indtil han forlod Warner Bros. i 1963. Tegnefilmene med Road Runner fortsatte indtil 1966, produceret af David DePatie og Friz Freleng, hvorefter tegnefilmene blev vist igen og igen i diverse antologier som The Bugs Bunny Road Runner Hour og The Bugs Bunny & Tweety Show. Efter mere end 50 år kører tegnefilmene stadig med uformindsket styrke.

På trods af sin popularitet, er der kun lavet ganske lidt med Road Runner siden 1966. Nogle få nutidige tegnefilm er blevet lavet af Chuck Jones startende med Chariots of Fur i 1994 og Road Runner havde en cameo i Who Framed Roger Rabbit fra 1988. Han optrådte også sammen med resten af Looney Tunes slænget i Space Jam fra 1996 og Looney Tunes Back in Action fra 2003, og i januar 2004, optrådte han sammen med Wile E. Coyote, Snurre Snup, Daffy Duck og en animeret version af AFLAC-anden i en reklame for forsikringsfirmaet AFLAC.

Road Runner havde sin egen tegneserier sammen med Grimm E. Ulv. I modsætning til tegnefilmene var Road Runner ikke alene, men havde en familie. Han havde også et navn og talte, i modsætning til tegnefilmene hvorhan kun sagde "Beep Beep" kun var kendt via sin race. Den første starede som tre numre af Four Color hvorefter serien fortsatte med #4 som Beep Beep, The Road Runner fra Dell. Serien gik i 14 numre fra 1958 til 1962, inklusiv numrene fra Four Color. Den anden og tredje serie hed også Beep Beep, The Road Runner. Gold Key udgav numrene 1 til 88 fra 1966 til 1980 og Whitman udgav numrene 89 til 105 fra 1980 til 1983. Han vendte tilbage til tegneserier sammen med Snurre, Grim E. Ulv og resten af Looney Tunes figurerne da DC Comics startede deres Looney Tunes imprint i 1994.

Med set-up'et for Grimm E. og Road Runner, var omdannelsen til computerspil indlysende. Spillene går så langt tilbage som firserne med Beep Beep fra 1987 til Atari computere, og spillene forefindes til en bred vifte af platforme som Road Runner's Death Valley Rally til SNES platformen (SunSoft 1992), Desert Demolition var til Genesis platformen (Sega 1995) og Looney Tunes: Space Race (Infogrames 2000) til PS2 og Sega Dreamcast. Computerspil var dog ikke de eneste spil hvori Grim E. Ulv og Road Runner optrådte. Et brædtspil ved navn Road Runner Game blev lavet af Whitman i 1969.

Road Runner lavede et par usædvanlige spring til andre medier. En var The Plymouth Road Runner, en performance model af en bil produceret af Plymouth divisionen af Chrysler mellem 1968 og 1980. Chrysler betalte Warner Bros. $50,000 for privilegiet at bruge et billede af Road Runner på siden af bilen. I 1995 blev Road Runner brugt til Time Warner Cable's high-speed kabel internet service kaldet Road Runner High Speed OnlineTM (www.rr.com). Servicen er pt. stadig online.

Som med mange andre populære Looney Toons figurer, er der lavet en bunke merchandise. Road Runner har optrådt på næsten alt; t-shirts, PEZ dispensere, kaffekrus, slips. Grimm E. Ulv og Road Runner er nogle af de få figurer som har optrådt på frimærker.


Relaterede links/karakterer:
- Grimm E. Ulv