WeirdSpace - Kultur uden grænser

Rasmus Klump
Rasmus Klump Fødselsdato: 17. november


Øjne: Sorte
Hår: Brun pels
Race: Bjørn


Beskæftigelse: Kaptajn på skibet Mary II
Civilstand: Single (forlovet)
Kendt famile: Mary (mor)
Bror, ikke navngivet


Historie: Rasmus og hans ven Pingo fandt et rat på en losseplads og efter Pelle fortalte dem, at det var et ror til et skib, besluttede de sig for at bygge et skib. Skibet fik navnet Mary efter Rasmus mor og straks efter skibet var bygget og navngivet, tog Rasmus, Pingo, Pelle, Skæg, og Pildskadden ud for at se Verden [1].

På deres vej rundt i Verden, oplevede de en masse, og mødte en masse personer. Hen ad vejen, kom Frømand, Gøjen og Knalle med i teamet, men kun Gøjen blev sammen med gruppen. På deres rejse blev skibet Mary ødelagt (kun roret blev reddet) og de var nødt til at bygge et nyt skib [2]. Skibet fik navnet Mary II og det er det skib de stadig sejler med.


Kontinuitet: Rasmus Klump
Udgiver(e): P.I.B.
Første optræden: Berlingske Aftenavis (17. november, 1951)
Skaber(e): Carla Hansen
Vilhelm Hansen
Oprindelsesland: Danmark Danmark


Noter om baggrund: I slutningen af 1940erne havde Presse Illustrations Bureau (P.I.B.) i København haft stor succes med tegneserien "Strudsen Rasmus" til aviserne. Da skaberen Jørgen Clevin stoppede serien, havde P.I.B. brug for en anden serie som erstatning. De kontaktede Carla og Vilhelm Hansen, som havde lavet andre projekter for P.I.B. i de foregående år, og bad dem skabe en ny tegneserie for børn. Den eneste betingelse for serien, var navnet Rasmus til hovedpersonen.

I sommeren 1951, var den første version af serien skabt, med en lille skildpadde kaldet Rasmus. P.I.B. kunne lide idéen, men at have en hovedperson som var lille og langsom var ikke muligt. Carla og Vilhelm gik med til at finde en ny hovedperson, og i august 1951 blev en lille bjørn i røde bukser med hvide pletter præsenteret for P.I.B. Skildpadden var ikke glemt og Carla og Vilhelm forlangte at den blev en del af den nye serie, hvilket den gjorde under navnet Pildskadden.

I begyndelsen skulle bjørnen have heddet "Bjørnen Rasmus". Carla Hansen protesterede og argumenterede med at vi alle har et efternavn så det burde bjørnen også have, og navnet "Bjørnen Rasmus" var alt for voldeligt til en børneserie. Efternavnet blev Klump efter en golden retriever ved navn Klump som boede i lejligheden under Carla og Vilhelm på Jagtvej i København.

Serien blev fra starten af skrevet af Carla og tegnet af Vilhelm, selv om Carla ikke blev krediteret for sit bidrag før det tredje album (Rasmus Klump træffer mutter Ansjos). Den daglige stribe blev også lavet af Carla og Vilhelm i begyndelsen, men blev overtaget af Per Sanderhage og Tove Nørgaard (hhv. tekst og tegninger) i 1965.

Serien spiller en stor rolle i introduktionen af tegneserier i de offentlige biblioteker. I halvtredserne og tredserne havde man i Danmark en diskussion der lignede den der i USA førte til Comic Code Authority. Tegnserier blev ikke anset for litteratur og blev af nogen anset for kloaklitteratur. På trods af den kulturelle elites indsats for at få børn til at læse bøger i stedet for tegneserier, blev tegneserierne mere og mere populære. Til sidst måtte bibliotekerne acceptere tegneserier på hylderne. Den første tegneserie som blev accepteret på bibliotekerne var Rasmus Klump. Det er endnu ikke lykkes at finde det nøjagtige år, men det skete i perioden 1971 til 1973.

I begyndelsen var Rasmus Klump en daglige stribe. Det var ikke før 1952 at serien blev samlet til en bog. Bøgerne havde, ligesom den daglige stribe, ikke tekstbobler, men teksten skevet neden under. Dette var en relativt almindelig måde at lave tegneserier på, på dette tidspunkt, og blev brugt i serier som Alex Raymonds "Jens Lyn", Hal Fosters "Prins Valiant" og Burne Hogarths "Tarzan". At have tekten under billederne gjorde serien lettere at læse og blev ikke stoppet før 1981 (Rasmus Klump møder Tik Tak og andre venner).

Rasmus Klump blev overført til andre medier end tegneserier. I tresserne blev der lavet mindst tre tegnefilm, baseret på bøgerne (Rasmus Klump bygger skib, Rasmus Klump til søs and Rasmus Klump på skattejagt). Kontrakten var på 13 episoder, men både episoder og viden om serien er tilsyneladende gået tabt. I 1984 blev der igen lavet en serie af tegnefilm (13 episoder). Som den første serie var den af tvivlsom kvalitet men blev vist rundt om i Verden og senere frigivet på video. Idet Rasmus Klump forsatte med at have succes, blev den lavet som tegnefilm endnu en gang i 1996 med 26 episoder á fem minutter, og yderligere 26 episoder blev udgivet i 1998. De sidste episoder var både nye historier og filmatiseringer af de originale tegneserier af Carla og Vilhelm Hansen.

Et andet medie for Rasmus Klump var frimærker. I 2002 blev der lavet en serie på fire frimærker med danske tegnefilmsfigurer, hvoraf en af dem var Rasmus Klump og hans venner. Frimærket blev valgt som årest frimærke i 2002.

Et af de firmaer som forstod potentialet i Rasmus Klump var Nordjyske Bank som lavede Rasmus Klump-sparebøsser. Jeg har ikke fundet information om hvornår banken startede med at bruge Rasmus Klump, men jeg kan huske at have set dem i slutningen af halvfjerserne. På nuværende tidspunkt tilbyder både Nordjyske Bank og Amagerbanken Rasmus Klump-sparebøsser og konti til børn.

En yderligere udvidelse af tilstedeværelsen uden for tegneserierne er Rasmus Klump-prisen. Prisen giver hvert år til en person eller organisation som gennem sit arbejde er indbegrebet af filosofien om venskab og troskab i Rasmus Klump-historierne og står som et godt eksempel for danskerne. Prisen er en original tegning af Rasmus Klump, en Pingostatuette og 25.000 eller 50.000 Kr. Ceremonien finder sted på Københavns Rådhus og efterfølgende serveres pandekager. Ifølge traditionen, giver personen eller organisationen som modtager pengene disse videre til godgørende formål. Prisen blev første gang uddelt i 1998 til Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik af Danmark, kendt som Pingo blandt vennerne.


Names around the World:
BelgienPol (dutch)
Petzi (french)
DanmarkRasmus Klump
FinlandRasmus Nalle
FrankrigPetzi
FærøerneRasmus Tøppur
GrønlandRasmus Klump
HollandPol
ItalienPetzi
KinaPipi xiong (皮皮熊)
NorgeBamse Bjørn
PolenMiś Poldek
PortugalPetzi
SpanienPechi
SverigeRasmus Nalle
TysklandPetzi
UK/USAPetzi
Barnaby Bear
Bruin
Bundle (sometimes)Eksempel (klik for at forstørre):Relaterede links/karakterer:
- Gøjen
- Jabiduttiperslikkenberg/Frømand
- Knalle
- Pelle
- Pildskadden
- Pingo
- Skæg


Referencer: 1: Rasmus Klump bygger skib
2: Rasmus Klump på Robinson Crusoe's ø