WeirdSpace - Kultur uden grænser

Hamlet


Race: Menneske


Beskæftigelse: Prins af Danmark
Statsborgerskab: Dansk royal
Civilstand: Single
Kendt familie: Kong Hamlet (far, afdød)
Gertrud (mor, afdød)
Kong Claudius (onkel og stedfar, afdød)
Hjemmebase: Kronborg Slot, Helsingør, Danmark


Historie: Hamlet var den unge pris af Danmark, hvis far kort forinden var død. Hans mor Gertrud havde giftet sig med faderens broder Claudius kort tid efter.

En nat observerede vagterne et genfærd på slottet. De fik fat i den lærde Horatio som prøvede at tale med spøgelset men uden held. Han genkendte imidlertid genfærdets påklædning som den måde den tidligere konge var klædt, da han besejrede Kong Fortinbras i Norge. Efter spøgelset forsvandt, fortalte Horatio Hamlet om genfærdet. Hamlet var meget interesseret i spøgelset, og da det dukkede op igen, gik han hen til det.

Spøgelset var sandelig hans afdøde fars genfærd. Han fortalte Hamlet, at han var blevet slået ihjel af sin broder Claudius som havde hældt gift i hans øre, mens han sov i en stol i sin have. Fordi han havde afgået ved døden inden han kunne bekende sine synder, blev han dømt til Skærsilden, og for dette ville han have Hamlet til at hævne sin død, inden han skulle der ned.

Idet han ikke var sikker på om genfærdet talte sandt eller ej, besluttede Hamlet at lade som om han var sindssyg og prøve at finde ud af om Claudius virkelig havde dræbt hans far. Det lykkedes for Hamlet at fuldføre sin opgave, men med en frygtelig pris. Hamlet satte et skuespil ved navn Musefælden op, som grundliggende genskabte Claudius' brodermord. Idet han så skuespillet, tilstod onklen sin ugerning og lige som Hamlet skulle til at dræbe sin onkel, opdagede han at kongen bad og bekendte sine synder for Gud. At have bekendt sine synder lige før sin død, ville betyde syndsforladelse og Hamlet ville have at Claudius skulle brænde i Helvede, så han var nøt til at udskyde drabet på sin onkel.

Efter det fejlslagne forsøg på at dræbe Claudius, talte Hamlet med sin mor i hendes sovegemakker. Gemt derinde var Polonius, som udspionerede for kongen. Hamlet hørte og opdagede figuren, og dræbte ham, idet han troede at det var kongen. Polonius død gjorde Hamlets forlovede Ophelia sindssyg, hvorefter hun begik selvmord, og hendes bror Laertes rejste til Danmark fra Frankrig for at få hævn.

Hamlet rejste til England, fulgt af Rosenkrantz og Guildenstern, og Claudius prøvede at få ham snigmyrdet dér. Et brev blev sendt med Rosenkrantz og Guildenstern, hvori kongen af England blev bedt om at dræbe Hamlet, men Hamlet fik fat i brevet og ændrede det til en anmodning om at dræbe budbringeren, dvs. Rosenkrantz og Guildenstern, hvilket han gjorde. Hamlet kom aldrig til England. På rejsen blev de angrebet af pirater, og Hamlet drog hjem igen, hvor han mødte en vred og ophidset Laertes, opsat på hævn og Hamlets død i en duel. Claudius havde en backup plan, hvis Laertes skulle vise sig at fejle.

For at sikre sig, at han vandt duellen med Hamlet, forgiftede Laertes spidsen af sin kårde. I duellen klarede Hamlet sig godt, men blev såret af det forgiftede blad. På samme tid blev Gertrud ved et uheld forgiftet af noget vin som det var meningen Hamlet skulle have drukket. I kampens forvirring fik Hamlet fat i begge kårder og ved en fejltagelse fik han byttet rundt på kårderne og gav sig selv det forgiftede blad, og på samme tid faldt Gertrud til jorden. Idet hun udåndede, fortalte Gertrud, at det var vinen, og Laertes fortalte ham at han ville dø af giften på bladet. I raseri flængede han Laertes med det forgiftede blad der nu var i hans besiddelse, og tvang det sidste af den forgiftede vin i Claudius mund, hvorved han døde. Laertes døde umiddelbart efter, lige efter han havde tilgivet Hamlet for at dræbe hans far Polonius.

Idet han udåndede, gav Hamlet en sidste anbefaling. Den norske konge Fortinbras, som var i Danmark med sin hær efter en kamp i Polen, skulle være den næste konge af Danmark. Hamlet blev hilst og begravet på den måde som bekommer en falden soldat.


Kontinuitet: Hamlet, Prins af Danmark
Første optræden: Teater: Hamlet Prince of Denmark (omkring 1600, intet nøjagtigt år)
Film: Le Duel d'Hamlet (1900)
Tegneserier: Classics Illustrated #99 (1952)
Skaber(e): William Shakespeare
Oprindelsesland: U.K. UK


Noter om baggrund: Hamlet er et af de få eksempler på at kopien bliver mere berømt end originalen. Ifølge nogen, er det ret sandsynligt, at Shakespeare ikke kendte den oprindelige historie om Amlet fra Saxo Grammaticus. I stedet kan han have lånt historien fra en anden historie og det skulle være muligt at spore historierne tilbage til Amlet.

Hvad der gør Hamlet meget interessant som en fiktiv figur er, at han kun er kendt for denne ene optræden. Der er lavet adskillige historier som involverer Hamlet på en en eller anden måde, men der er egentligt kun en Hamlethistorie, og den er blevet opført og genopført over hele Verden i 400 år. Specielt citatet At være, eller ikke at være: det er spørgsmålet og scenen hvor Hamlet holder Yoricks kranium er berømte (og fra tid til anden fejlagtigt taget for den samme scene).

Som figur er Hamlet meget svagere end Amlet. Dette er formodentligt på grund af forskellen i alder på historierne. På Amlets tid, var Hávamál eller Den Højes Tale fra den Ældre Edda den rigtige opførsel for en kriger og helt. Dette var en tid hvor helte var stærke og snedige mænd som kunne kæmpe og tage teten. Hamlet på den anden side var et produkt af Elizabeth I og England på den tid. Det var sen renæssance, musik og digte. Efter nutidens standard, og antageligt også Eddaens standard, fremstår Hamlet som en klynker og et rigtigt skvat, men på den tid var det det eneste mulige udfald af historien. Det er vigtigt at huske, at ifølge vores standard i dag, anses Hamlet for højpandet kultur, og rollen som Hamlet er en af de mest prestigefyldte roller på scenen. Dengang var Hamlet underholdning. Slet og ret. Ligesom Rambo ikke kunne være en følsom fyr mens han kæmpede mod onde kommunister, det job krævede sammenbidt udtryk, uartikulerede grynt og et par bemærkninger, kunne Hamlet bare ikke være en stærk og udspekuleret kriger som Amlet. Forkert århundrede og kultur. For at være kommerciel succesfuld underholdning, var Hamlet nødt til at ende som en græsk tragedie, hvor Amlet og Rambo omkring 3-400 år før og efter var nødt til at dræbe modstanderne og komme der fra i live som vindere.

Med en høj status som Hamlets, er skuespillet blevet opført tusindvis af gange, bogstaveligt talt, over hele Verden, her under på Kronborg Slot hvor historien foregik. Det betød også, at Hamlet blev overført til film, mens film stadig var ret nyt. Den tidligste record er Clément Maurices film Le Duel d'Hamlet med Sarah Bernhardt som Hamlet, fra 1900. Tidligere film er muligt, men ikke særligt sandsynligt. Status som bedste fortolkning af Hamlet på film gives for det meste til Kenneth Branaghs version fra 1996.

Som et skuespil til teater, var Hamlet nødt til at blive konverteret til andre versioner som kunne spilles på teatrene. Francesco Gasparini lavede Hamlet om til operaen Ambleto i 1705, og i 1788 blev Hamlet omdannet til en ballet af Francesco Clerico, begge i Venedig i Italien. Lige som det oprindelige stykke, er både balletten og operaen blevet opført og genopført adskillige gange og spilles stadig over hele Verden.

Som de fleste andre klassikere, blev Hamlet lavet som tegneserie i serien Classics Illustrated. Historien dukkede op i Classics Illustrated #99 fra 1952. Historien er blevet lavet som tegneserie flere gange siden.