WeirdSpace - Kultur uden grænser

Iznogood
Iznogood Øjne: Sorte
Hår: Sort
Race: Menneske


Beskæftigelse: Storvesir
Civilstand: Single
Hjemmebase: Bagdad


Historie: Iznogood er storvesiren i Bagdad som prøver at blive kalif i stedet for kaliffen.


Kontinuitet: Iznogood
Udgiver(e): Dargaud
BD Star
Éditions de la Séguinière
Éditions Tabary
Første optræden: Tegneserier: Record #1 (1962)
Spil: Iznogoud (1987)
Tegnefilm: Le jour des fous (1995)
Film: Iznogoud: Calife A La Place Du Calife (2005)
Skaber(e): René Goscinny
Jean Tabary
Oprindelsesland: Frankrig Frankrig


Noter om baggrund: Iznogood (Iznogoud) er et af eksemplerne på serier, hvor en bifigur tager over som hovedfigur. Da Iznogood og hans hjælper Al Muliman optrådte første gang i Record #1 i 1962, var kaliffen Harun Al Raptusch hovedpersonen og serien hed Calife Haroun el Poussah. Med sine vandvittige planer og hysteriske anfald når tingene gik galt, blev Iznogood hovedattraktionen i serien, og da serien flyttede fra Record til Pilote i 1968, begyndte serien af skifte navn til Iznogoud. Ændringen kom gradvist og Harun Al Raptusch optrådte på overskriften så sent som 1972. Iznogoud gik i Pilote indtil 1977, da Goscinny døde. Efter Pilote, tog serien en pause indtil 1986, med en enkelt optræden i Circus #35 i 1981, da den gik til Vaillant et Pif og BoDoï, hvor den sidste record indtil videre er fra 2005. Som andre succesfulde serier fra antologier som Pilote og Spirou, blev historierne samlet i album og bliver stadig optryk. Med Goscinnys død, tog Tabary over som forfatter, og historierne om Iznogood ændrede sig og gik fra korte historier, sædvanligvis 8 sider, til historier i fuld albumlængde. INdtil videre der der udgivet 27 album.

Den grundliggende historie i Iznogood er storvesiren som vil være kalif i stedet for kaliffen (Calife a la place du Calife). Til dette prøver han alle mulige fremgangsmåder, som at få kaliffen lavet om til en frø eller en guldstatue, hypnotiseret til at tro han er et æsel eller fanget et eller andet sted. Historierne involverer eller indeholder referencer til moderne produkter som computere, deodoranter osv. og tidsrejser hvor de møder forfatteren og tegneren sker også. Ligesom Wile E. Coyotes indretninger fra ACME, giver Iznogoods planer og indretninger/magiske genstande altid bagslag, og Iznogood ender altid som offer for sin egen plan og kalif Harun Al Raptusch opdager aldrig at Iznogood har prøvet at få ham fjernet.

En af de bemærkelsesværdige ting ved serien er, at Iznogood er en af de første antihelte som dukkede op og blev berømt. Populariteten i antihelte i tegneserier som vi kender i dag, startede ikke før midt til slutningen af 1980'erne. En stor del af forklaringen er sandsynligvis det skarpe satiriske vid og ordspillene fra Goscinny, men også slapstick-volden i stedet for den realistiske vold som blev set ved antihelte som Diabolique (Satana på dansk), gør det tiltrækkende for både børn og voksne, en tilgang der også blev anvende i Asterix med nøjagtig den samme effect.

Ved at være så populær og grafisk i sin natur, er Iznogood blevet overført til andre medier. Den mest indlysende er tegnefilm. Dette skete i 1995, da otte episoder blev lavet (Iznogoods stemme af Michaël Youn). Afsnittene var genskabelser af historierne fra tegneserierne. I kølvandet af trenden med tegneserier til film som ses lige nu, blev Iznogood også lavet som en live action film i 2005 med Michaël Youn som Iznogood. Iznogood var også en af tegneseriefigurerne som blev overført til computerspil mens mediet stadig var relativt nyt. Det første spil var Iznogoud fra Inforgrames og blev frigivet til platformene Amstrad CPC, PC/DOS, Atari ST, og Commodore 64. Et spil nummer to blev frigivet til PC og Play Station i 1998.


Relaterede links/karakterer:
- Al Muliman
- Harun Al Raptusch