WeirdSpace - Kultur uden grænser

Speedy Gonzales
Speedy Gonzales Øjne: Sorte
Hår: Sort; brun pels
Race: Mus


Civilstand: Single
Kendt familie: Slow-Poke Rodriguez (fætter)


Historie: Speedy Gonzales er den hurtigste mus i Mexico. Sædvanligvis hænger han ud med sin fætter Slow-Poke Rodriguez eller dater de kønne piger i landsbyen.


Kontinuitet: Looney Tunes
Udgiver(e): Warner Bros.
Looney Toones
Dell Comics
DC Comics
Første optræden: Tegnefilm: Cat-Tails for Two (1953)
Tegneserier: Bugs Bunny's Christmas Funnies #7 (1956), tidligste optræden fundet indtil videre
Spil: Speedy Gonzales (1993)
Skaber(e): Robert McKimson
Oprindelsesland: USA USA


Noter om baggrund: Speedy Gonzales (i gamle udgivelser kaldet Raske Gonzales) er en af de figurer som må siges at være offer for en fejlagtig bekymring for racisme. I lang tid (firserne og halvfemserne ser det ud til) blev Speedy Gonzales-tegnefilmene ikke vist i dagtimerne og kun lejlighedsvist i de sene shows. Netværkene for tegnefilm frygtede at de fornærmede den spansktalende befolkning, mens den spansktalende befolkning tilsyneladende så Speedy som en positiv rollemodel. Dette resulterede i den bizarre sitiation, at tegnefilmene blev vist på de mexicanske TV-kanaler, men ikke på de amerikanske TV-kanaler af frygt for at fornærme mexicanerne. Det var ikke før 2001, at musen begyndte at optræde i tegnefilmene om morgenen i USA og det blev 2002 før han blev tilladt at komme tilbage i den normale cirkulering.

Speedy Gonzales startede som en lille og tynd mus med udstående tænder i Cat-Tails for Two fra 1953, og fik sit nuværende udseende i den efterfølgende tegnefilm Speedy Gonzales fra 1955. Med sin sombrero, hvide tøj, accent og Andale, Andale, Ariba, Ariba, eh-hah! var han den perfekte parodi på den mexikanske stereotype.

Hans anden tegnefilm var også hans første møde med hans bedste modstander, Sylvester Pussicat, en kombination der gav tegnefilmen en Oscar og en Oscarnominering for The Pied Piper of Guadalupe (1961). Speedy Gonzales havde yderligere to Oscarnomineringer: Tabasco Road (1957) og Mexicali Shmoes (1959).

I 1965 mødte Speedy hans anden store modstander, Daffy Duck, i It's Nice to Have a Mouse Around the House, da Bedste ansatte Daffy til at udrydde Speedy for at give Sylvester et nervøst sammenbrud. Speedy og Daffy fortsatte som et team indtil den sidste tegnefilm for dem begge, See Ya Later Gladiator, som kom i 1968. Bortset fra genudsendelser i antologiserier som The Bugs Bunny & Tweety Show og Merry Melodies dukkede teamet ikke op igen før The Chokolate Chase i 1980. Siden da, er de set i Daffy Duck's Movie: Fantastic Island (1983), Space Jam (1995) og Looney Tunes: Back in Action fra 2003.

I tegnefilmene blev Speedy Gonzales stemme lavet af Mel Blanc. I Space Jam havde Speedy ingen replikker og i Looney Tunes: Back in Action blev hans stemme lavet af Eric Goldberg.

Speedy har ikke være særligt succesfuld med at krydse over i tegneserier. Han havde nogle optrædender i serier som Bugs Bunny's Christmas Funnies, Daffy Duck og Four Color Comics fra Dell i 1950erne og 60erne, og dukkede ikke op igen før 1994 n DC Comic's serie Looney Tunes. Det meste af hans optræden i serien har været som en del af baggrunden (plakater, kaffekrus etc.) eller cameos, men hab har optrådt som hovedfigur i historierne (Looney Tunes #9 ser ud til at være første gang).

I computerspil klarede han sig lidt bedre. I 1993 blev Speedy Gonzales frigivet til Nintendo GameBoy og i 1994 frigav Sunsoft Speedy Gonzales: Los Gatos Bandidos til Super Nintendo. Indtil videre, har spil kun været tilgængelige til Nintendos platforme.

Som Wile E. Coyote, har Speedy Gonzales lavet den sære overgang til drinks. Opskriften er som følger:

1 oz Amaretto Almond Liqueur
1 oz Bailey's Irish Cream

Hæld Bailey's og Amaretto i et shot glass, hvirvl det lidt rundt og hæld ned.

I merchandising har Speedy optrådt som en lang række ting som små PVC figurer, kagedåser, PEZ-dispensers, promo glasses etc. De fleste af tingene er fra før han blev bandlyst fra TV i dagtimerne, men merchandise med Speedy Gonzales blev også produceret i firserne og halvfemserne.


Relaterede links/karakterer:
- Daffy Duck
- Granny
- Sylvester Pussycat