WeirdSpace - Kultur uden grænser

Flip
Flip Øjne: Sorte
Hår: Ingen, oprindeligt sort
Race: Menneske


Beskæftigelse: Agent for O.N.K.E.L.
Statsborgerskab: Spansk statsborger
Civilstand: Single
Gruppetilhør: O.N.K.E.L.


Historie: Flip er en mester i forklædninger. På missioner er han sædvanligvis den med alle de "fantastiske" idéer, hvilket sædvanligvis betyder at Flop får problemer.


Kontinuitet: Flip & Flop
Firma: Editorial Bruguera
Første optræden: Tegneserier: Pulgarcito #1394 (January 20, 1958)
Film: La Gran aventura de Mortadelo y Filemón (2003)
Skaber(e): Francisco Ibáñez
Oprindelsesland: Spanien Spanien


Noter om baggrund: Flip & Flop (Mortadelo y Filemón, oprindeligt oversat omvendt) er en af de mest populære tegneserier i Spanien og uden tvivl dem mest populære spanske tegneserie. Agentteamet kan bedst beskrives som en surrealistisk version af Napolon Solo og Illya Kuryakin, agenterne fra U.N.C.L.E. På samme måde som Solo og Kuryakin var agenter for U.N.C.L.E. (uncle = onkel), er Flip & Flop agenter for T.I.A. (tia = tante, oprindeligt oversat til H.O.H.O., Himmel Og Hav Organisationen, pt. oversat til O.N.K.E.L.), og som alle andre agenter med respekt for sig selv, har de en række gadgets og påtager sig missioner for at redde Verden.

Flip & Flop startede ikke ud som hemmelige agenter. I begyndelsen var de detektiver som Sherlock Holmes og Dr. Watson i serien Mortadelo y Filemón, Agencia de Información. Flip (Mortadelo) var detektiven og Flop (Filemón) var assistenten, hvilket er det omvendte af i dag, hvor Flop er gruppelederen. Serien var på det tidspunkt stærkt influeret af komikere som Chaplin og Abbott & Costello, men som tiden gik blev de gradvist ændret til at være sig selv og aflagde karakteristika som hat, paraply og pibe, som havde gjort dem til Holmes og Watson. Forklædningerne som også gjorde Holmes berømt blev beholdt og er i dag et af de vigtigste karakteristika ved Flip. I de første år serien eksisterede, var den også stærkt influeret af Francos regime. I mange år var billeder af kvinder forbudte, idet de ikke ville have læserne til at bruge for meget tid på tegneserier. Hvis en kvinde optrådte, blev hun trimmet så hun lignede en asparges med et stort hovede. Et af Ibáñez egne eksempler på det censur han mødte, var at han en gang tegnede en hund der gnavede et ben. For censuren var dette helt klart et fallossymbol og skulle fjernes.

Mortadelo y Filemón, Agencia de Información startede i bladet Pulgarcito #1394 fra den 20. januar 1958. Bladet blev udgivet af Editorial Bruguera og bestod af en række tegneserier hvor der kun var nogle få sider af hver, i hvert nummer. Serien blev hurtigt populær og i 1964 havde den den præstigefyldte plads på midtersiderne i bladet.

Agenterne som vi kender dem i dag kom først i 1969 i historien El Sulfato Atómico (Flip & Flop i Tirania). Historierne gik på dette tidspunkt i tegneserien Gran Pulgarcito og hver historie gik over 11 numre med fire sider i hvert nummer. Kort tid efter ville de blive samlet og udgivet som album i hard cover. Historien El Sulfato Atómico blev samlet i et nummer af Ases del Humor, og med introduktionen af den koleriske boss Vicente (Chefen) og Professor Bakterius gale opfindelser nåede serien nye højder i morskab og popularitet. Historierne var på dette tidspunkt stærkt influeret af C.I.A.s paranoia og om ikke de faktiske serier, så de inspirationskilder der skabte James Bond og Man from U.N.C.L.E., og de to agenter blev sendt ud for at redde Verden ved store begivenheder som OL og VM i fodbold, og nedkæmpe diktatorer i lande som Tirania (dvs. Albanien).

Flip & Flop blev langt om længe overført til film i 2003, hvor Flip blev spillet af Benito Pocino. Filmen var en meget tæt gengivelse af tegneseriens historier og gags og slapstick vold. Filmen tog også en kort afstikker ind i 13, Rue del Percebe (Gak-gak gade 13), en anden af Ibáñez' serier. Flops mor var portnerske i bygningen og under et besøg af Flip og Flop var noget fjollet selvfølgelig nødt til at ske og husets facade faldt af og afslørede husets lejligheder som fans af serien 13, Rue del Percebe kender dem.


Navne rundt om i verden:
DanmarkFlop (1970'erne og 1980'erne)
Flip (1990'erne til nu)
SpanienMortadelo
TysklandFred CleverRelaterede links/karakterer:
- Chefen
- Flop
- Professor Bakterius
- Sisse


Tværkulturelle referencer:
Hvis du kunne lide denne figur/serie, ville du muligvis kunne lide
Hans Harkhoost/Agent 327: Martin Lodewijks hollandske hemmelige agent. Ikke så surrealistisk som Flip & Flop.
Steve Pops/Agent H2O: Jacques Devos yderst hemmelige agent. Ikke så surrealistisk som Flip & Flop.