WeirdSpace - Kultur uden grænser
Momsemor

Momsemor


Øjne: Sorte
Hår: Gråt
Race: Menneske


Civilstand: Enke
Kendt familie: Sofie (datter)
Søren (svigersøn)
Lise (barnebarn)
Lars (barnebarn)


Historie: Momsemor er den letter revolutionære og meget legelsyge bedste som bor sammen med, og tager sig af, sin familie.


Kontinuitet: Momsemor
Udgiver(e): P.I.B.
Field Newspaper Syndicate
Første optræden: Amerikanske aviser den 12. juni 1976
Skaber(e): Werner Wejp-Olsen
Oprindelsesland: Danmark Danmark


Noter om baggrund: Selv om Momsemor er en dansk serie, startede serien i USA og blev oprindeligtskabt til at være en amerikansk serie. Den blev syndikeret af Field Newspaper Syndicate og startede i 25 amerikanske aviser. Serien fungerede ikke så godt til det amerikanske publikum og efter nogle få måneder gik den kun i nogle få aviser og blev stoppen kort tid efter. I stedet for at forsvinde i tegneserieglemslen begyndte den danske avis Ekstrabladet at køre serien i stedet, i 1977. Serien blev et hit og vises stadig dagligt. I dag bliver serien vist i adskillige blade og aviser både inden for og uden for Danmark.

Wejp-Olsens idé til serien var at lave noget nyt med de amerikanske familieserier. Ifølge ham selv, var han træt af mænd som var under tøflen og dominerende hustruer i tegneserierne (f.eks. Gyldenspjæt, Den Kære Familie og Vor Mor) og ville lave noget ukonventionelt. Der kan argumenteres for, at serier som Mads og Misse og Blondie allerede havde gjort serier med "normale" par til en daglig hændelse, men Momsemor bragte noget nyt til tegneserierne. At have en hovedperson som var en bedstemor, som var både en rebel, lidt af en revolutionær og et legesygt barn i holdning og handling, var ikke almindeligt og er det stadig ikke.

Ligesom i Mads og Misse og Blondie, er rammen en almindelig familie med mor, far, børn, naboer og jobs, og vittighederne er også baseret på hverdagslivet. Hvad der gør humoren lidt anderledes er det at have en ældre person som er en stærk talskvinde som kæmper for de ældre, og pointerne fungerer ved at have en ældre kvinde der opfører sig som et barn.


Eksempler:

Relaterede links/karakterer:
- Wejp-Olsens karakterer
- Kurt
- Lars
- Lise
- Sofie
- Søren