WeirdSpace - Kultur uden grænser

Hans
Hans Øjne: Sorte
Hår: Sort
Race: Menneske


Beskæftigelse: Kontorarbejder
Statsborgerskab: Dansk statsborger
Civilstand: Gift
Kendt familie: Grete (hustru)
Claus (søn)
Søster (datter)


Historie: Hans er familiefader og lønslave.


Kontinuitet: Hans & Grete
Udgiver(e): P.I.B.
Første optræden: Januar 1947
Skaber(e): Helge Hall
Oprindelsesland: Danmark Danmark


Background notes: Hans & Grete er en dansk familieserie af samme skuffe som Blondie. Hans er en lønslave på et kontor, ligesom Busser, og ligesom Blondie, er Grete husmoderen der tager sig af de to børn. Seriens og vittighedernes omdrejningspunkt var middelklassens familieliv i Danmark, men i modsætning til Blondie og de efterfølgende danske familieserier den inspirerede til, havde serien ikke nogen udviddet rollebesætning i form af naboer, chefen og andre bifigurer.

Idéen til serien er fra 1942, da avisen Nationaltidende havde en tegneseriekonkurrence. Hall overvejede at deltage og forberedte nogle skitser til en ny serie. Af princip havde Hall aldrig deltaget i en tegneseriekonkurrence, så han deltog heller ikke i denne. Han efterlod serien i skuffen i et par år, før han tog den op igen i 1946. Serien startede i januar 1947, som en daglig stribe, med Hans og Grete der blev gift og fortsatte med at få børn og etablere en familie, indtil serien fandt sig til rette i slutningen af 1950'erne.

Serien blev et hit og ud over den daglige stribe, blev der lavet længere versioner til bladene. Da serien var mest populær, gik den i mere end 100 aviser og blade. Serien var populær i Skandinavien, specielt i Danmark; der er pt. ingen tilgængelig information om hvorvidt serien blev udgivet udenfor Skandinavien eller ej. I Danmark var serien banebrydende og inspirerede til andre succesfulde serier som Poeten og Lillemor og Far til Fire.

Hall skrev serien indtil sin død i 1983. Herefter overtog den danske tegner Frank Madsen striben, som han tegnede til den blev stoppet 1986. Serien fortsatte som genoptryk i et par år efter den var stoppen, men dette fik også en ende, og i dag er serien mere eller mindre glemt.


Relaterede links/karakterer:
- Claus
- Grete
- Søster